Triplacsokis sajttorta a mihamarabbi tavasz reményében
2018.02.06
Egyik kedves kolléganőm szülinapja volt mostanában, így egyértelmű volt számomra, elérkezett az én időm, készíthetek valami finomat, és mikor vásárlás közben rátaláltam ezekre a csodálatos kis ehető virágokra, egyből tudtam, nah ez az, amit kerestem, tudtam, milyen tortát kell készítenem :)



Hozzávalók:
28 cm átmérőjű tortaformához:
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- pár löttyintés vanília aroma
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- pár löttyintés rum
- 2 ek olaj (1 ek a tésztába és 1 ek a csokimázhoz)
- 1 tk sütőpor
- 2 ek liszt
- 1 ek kakaópor
- pici só
- 500 g mascarpone
- 200 g tejcsokolásé
- 250 g étcsokoládé (200 g a krémhez és 50g a torta tetejére)
- 2 dl habtejszín
- díszítéshez: ehető árvácskák és csokidara
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Először a piskótát készítsd el, válaszd ketté a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá egy pici sóval, a sárgáját pedig keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával, a vaníliarúd kikapart belsejével, a rummal és az olajjal.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat is: a lisztet, a kakaót és a sütőport.
- A tojás sárgájás masszához keverd hozzá a száraz hozzávalókat, az így kapott kicsit keményebb masszát lazítsd fel a felvert tojásfehérje 1/4-ével, ezt még nyugodtan teheted kicsit erőteljesebb mozdulatokkal is.
- A maradék fehérjét óvatosan forgasd a masszába.
- A tésztát halmozd bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és mehet a sütőbe kb. 25 percre, de tűpróbával ellenőrizd, kellőképpen átsült-e a tészta.
- A krém elkészítéséhez két lábasban lévő lobogó vízre lesz szükséged. Az egyik forró víz felé tedd az étcsokit, a másik felé pedig a tejcsokit.
- Míg a csoki olvad, verd kemény habbá a habtejszínt.
- Ha megolvadtak a csokik, jöhet a mascarpone. A mascarpone felét keverd sima állagúra az olvadt tejcsokival, a másik felét pedig az olvadt étcsokival.
- A krémhez oszd ketté a felvert habtejszínt is. Felét keverd a tejcsokis masszához, a másik felét az étcsokishoz.
- Az így kapott étcsokis masszát oszlasd el a kihűlt piskótán, ennek a tetejére halmozd a tejcsokis keveréket, simítsd el a krém felszínét.
- A maradék (50 g) étcsokit vízgőz felett olvaszd fel 1 ek olajjal, majd csurgasd rá a torta tetejére.
- A csokimázra pakolgasd rá az ehető virágokat, és tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Ha összeállt a torta, vedd ki a tortaformából, és a csokidarát nyomkodd a torta oldalára.
- Szemet gyönyörködtető, ugye? :)