Trifle
2021.08.19
Idén nyáron már sokadjára készítettem el ezt a desszertet. Még Angliában ettünk ilyet, ami annyira ízlett, hogy magyarosítottam magunknak és azóta is vissza-visszatérő édességünk. Nagyon szeretem, mert egyszerű, gyors, látványos, könnyen variálható és általában mindenkinek ízlik. Tehát íme, a mi trifle-ünk. :)



Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 ek víz
- 6 ek cukor
- 1 Bourbon vaníliás cukor
- 0,5 dl olaj
- 6 ek liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 2 kk citromlé
- néhány ek lekvár (jelen esetben málna lekvár)
- 1 zacskó gyümölcskocsonya
- 3 dl víz
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 3 ek cukor
- 0,5 dl tejszín
- 2 kk porcukor
- friss gyümölcsök (most málna, eper, áfonya, szeder és ribizli)
Elkészítés
- Először a piskóta tekerccsel kezdjük. Készítünk egy egyszerű vizes piskótát 6 tojásból. Ehhez szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével. A tojások sárgáját felhabosítjuk a cukorral, az olajjal, a vaníliás cukorral és a vízzel.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd belekeverjük a tojássárgájás krémbe. Végül a tojásfehérjék felvert habját is összedolgozzuk a tésztával, lassan, mély mozdulatokkal dolgozunk, nehogy kiverjük a levegőt a masszából.
- A kész tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire simítjuk.
- 180 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük és kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült a piskóta, akkor még melegen a sütőpapírral együtt egy vizes konyharuhára tesszük, megkenjük a lekvárral, feltekerjük a konyharuha segítségével és ebben az állapotban hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
- A trifle tál (vagy akármilyen átlátszó tál) aljára pakolgatunk ízlésünk szerint válogatott idénygyümölcsöket.
- A gyümölcskocsonyát a leírása szerint elkeverjük a vízzel, felforraljuk és mikor már kezd dermedni, rácsorgatjuk a tál aljára rakosgatott gyümölcsökre.
- Ha kihűlt a gyümölcskocsonya, akkor erre a rétegre jöhetnek a piskóta szeletek, a tál szélét körbepakolgatjuk velük, illetve a kocsonya tetejére, a már kirakott piskóta szeletek közé is teszünk piskóta tekercseket.
- A zacskón található leírás szerint elkészítjük a vaníliás pudingot: felforraljuk a tejet, majd összekeverjük a pudingpor és cukor elegyével. A kész pudingot még melegen a piskótatekercsekre öntjük.
- Amíg hűl a pudingos réteg, felverjük kemény habbá a tejszínt a porcukorral együtt. A felvert tejszínhabot rásimítjuk a már dermedt vanília pudingra.
- Végezetül adunk az élvezetnek és a tejszínhab tetejére rengeteg gyümölcsöt halmozunk.
- Az elkészült trifle mehet a hűtőbe néhány órára, de a legjobb egy éjszakát pihentetni