Pille szelet
2018.01.11

Ez a torta kolléganőm születésnapjára készült, ezért kapta a Pille nevet is - ez egy belső poén, bocsi :) - Andi nagyon boldog születésnapot itt is!!!!
Hozzávalók:
24 cm átmérőjű tortaformához
Piskóta:
- 2 tojás
- 2 ek liszt
- 2 ek kristálycukor
- fél cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- néhány csepp vanília aroma
- pici só
- citrom
Fehér krém:
- 500 g mascarpone
- 200 g fehér csokoládé
- 2 dl habtejszín
Lekvár:
- 500 g eper (ebben az esetben fagyasztott volt)
- 2 ek kristálycukor
- citrom
- pici fahéj
- 1 cs Expressz zselatin fix
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 180°C-ra.
- Először a piskótát készítsd el. A tojásokat válaszd szét, a sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a citrom lereszelt héjával keverd ki (fehéredésig verd a tojást).
- A tojások fehérjét egy csipet sóval és a citrom levével verd kemény habbá.
- A lisztet keverd össze a sütőporral, majd add a tojássárgájás masszához. (A folyékony hozzávalókhoz add a szárazat.)
- A felvert tojásfehérjét óvatosan forgasd bele a tésztába, ügyelve, nehogy összetörjön a hab.
- Béleld ki a tortaformádat sütőpapírral, halmozd rá a tésztát, és 180°C-on süsd kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e a tészta. Nem baj, ha összeesik, ebben az esetben most úgysem a szép magas piskótára van szükséged, tehát szurkálj nyugodtan, az a biztos! :)
- Ha megsült, és nem ragad rá a kés hegyére, hűtsd ki a piskótát.
- Most jöhet a krém. A habtejszínt verd kemény habbá.
- A fehér csokit gőz felett olvaszd meg.
- Az olvadt csokit keverd össze a mascarpone-val. Először kis adagot, majd egyre több adagot tegyél bele, így nem fog összeugrani, szép, sima állagúra tudod keverni. Ezután a tejszínhabot is keverd a masszához.
- Elkezdődhet a torta összeállítása. Vedd le a piskótáról a sütőpapírt, majd tedd vissza rá a gyűrűt (azért előtte mosd el, hogy ne maradjon rajta feles tésztamaradék :)) és paskolgasd el a tésztát, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen.
- A fehér csokis massza felét oszlasd el a piskótán, simítsd el a tetejét, és tedd be a hűtőbe.
- Amíg a krém dermed, csináld meg a lekváros réteget.
- A lekvárhoz az epret tedd egy serpenyőbe, és kezd el főzni. Ha megpuhult, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd.
- A pürét tedd vissza a tűzre, add hozzá a cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt héját, valamint kifacsart levét. Főzd össze, majd vedd le a tűzről és kissé hűtsd ki a masszát.
- Ha kihűlt, keverd bele a zselatint.
- Jöhet az összeállítás. A lekvármassza 3/4-ét egyengesd el a tortán, és tedd vissza dermedni a hűtőbe.
- Ha már megdermedt a tortád, akkor a piros rétegre jöhet a maradék fehér mascarpones krém. Egyengesd el rajta.
- Végezetül a maradék lekvárt is halmozd a tortára és egy villa segítségével kissé kutyuld össze a két felső réteget.
- Ha ezzel megvagy, tedd hűtőbe a tortát, és kész is vagy. :)
- TIPP: Érdemes a tortát 1 nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy jól áthűljön és összeálljon.

