Pille szelet

2018.01.11

Ez a torta kolléganőm születésnapjára készült, ezért kapta a Pille nevet is - ez egy belső poén, bocsi :) - Andi nagyon boldog születésnapot itt is!!!!

Hozzávalók:

24 cm átmérőjű tortaformához

Piskóta:

  • 2 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 ek kristálycukor
  • fél cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • néhány csepp vanília aroma
  • pici só
  • citrom

Fehér krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g fehér csokoládé
  • 2 dl habtejszín

Lekvár:

  • 500 g eper (ebben az esetben fagyasztott volt)
  • 2 ek kristálycukor
  • citrom
  • pici fahéj
  • 1 cs Expressz zselatin fix

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 180°C-ra.
  2. Először a piskótát készítsd el. A tojásokat válaszd szét, a sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a citrom lereszelt héjával keverd ki (fehéredésig verd a tojást).
  3. A tojások fehérjét egy csipet sóval és a citrom levével verd kemény habbá.
  4. A lisztet keverd össze a sütőporral, majd add a tojássárgájás masszához. (A folyékony hozzávalókhoz add a szárazat.)
  5. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgasd bele a tésztába, ügyelve, nehogy összetörjön a hab.
  6. Béleld ki a tortaformádat sütőpapírral, halmozd rá a tésztát, és 180°C-on süsd kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e a tészta. Nem baj, ha összeesik, ebben az esetben most úgysem a szép magas piskótára van szükséged, tehát szurkálj nyugodtan, az a biztos! :)
  7. Ha megsült, és nem ragad rá a kés hegyére, hűtsd ki a piskótát.
  8. Most jöhet a krém. A habtejszínt verd kemény habbá.
  9. A fehér csokit gőz felett olvaszd meg.
  10. Az olvadt csokit keverd össze a mascarpone-val. Először kis adagot, majd egyre több adagot tegyél bele, így nem fog összeugrani, szép, sima állagúra tudod keverni. Ezután a tejszínhabot is keverd a masszához.
  11. Elkezdődhet a torta összeállítása. Vedd le a piskótáról a sütőpapírt, majd tedd vissza rá a gyűrűt (azért előtte mosd el, hogy ne maradjon rajta feles tésztamaradék :)) és paskolgasd el a tésztát, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen.
  12. A fehér csokis massza felét oszlasd el a piskótán, simítsd el a tetejét, és tedd be a hűtőbe.
  13. Amíg a krém dermed, csináld meg a lekváros réteget.
  14. A lekvárhoz az epret tedd egy serpenyőbe, és kezd el főzni. Ha megpuhult, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd.
  15. A pürét tedd vissza a tűzre, add hozzá a cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt héját, valamint kifacsart levét. Főzd össze, majd vedd le a tűzről és kissé hűtsd ki a masszát.
  16. Ha kihűlt, keverd bele a zselatint.
  17. Jöhet az összeállítás. A lekvármassza 3/4-ét egyengesd el a tortán, és tedd vissza dermedni a hűtőbe.
  18. Ha már megdermedt a tortád, akkor a piros rétegre jöhet a maradék fehér mascarpones krém. Egyengesd el rajta.
  19. Végezetül a maradék lekvárt is halmozd a tortára és egy villa segítségével kissé kutyuld össze a két felső réteget.
  20. Ha ezzel megvagy, tedd hűtőbe a tortát, és kész is vagy. :)
  21. TIPP: Érdemes a tortát 1 nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy jól áthűljön és összeálljon.
© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.