Pavlova torta
Az egyik talán legegyszerűbb és leglátványosabb torta a pavlova. Először nagyon ódzkodtam tőle, mivel annyira nem rajongok a habcsókért, de adtam neki egy esélyt, és jócskán felülmúlta a várakozásokat. Megéri kipróbálni, csodás ünnepi desszert!
Hozzávalók:
- 6 db tojásfehérje
- 1 tk vanília kivonat
- 1 csipet só
- 225 g porcukor
- 1 tk kukoricakeményítő
- 1 tk ecet
- 250 ml habtejszín
- 4 ek porcukor
- friss gyümölcsök (most áfonya, szeder és szőlő)
- mandulaforgács
Elkészítés
A sütőt melegítsd elő 110 °C-ra, a pavlovát nem sütni, hanem szikkasztani kell, ezért fontos, hogy a sütő meleg legyen, mikor beteszed.
Válaszd szét a tojásokat, most csak a fehérjére lesz szükség.
A tojásfehérjéket kezdd el habbá verni, add hozzá az 1 csipet sót és a vaníliakivonatot, majd mikor már közepes keménységű a hab, lassan adagold a porcukrot.
Add hozzá a kukoricakeményítőt és az ecetet, és verd kemény habbá velük a tojásfehérjéket.
A kemény tojáshabot sütőpapírral bélelt tepsire pakold kör alakban, úgy, hogy kb. 8-10 cm magasságú legyen. A közepébe érdemes egy kis mélyedést kialakítani a tölteléknek.
A tojáshabot 1 óra 20 percre tedd a 110 °C-os sütőbe, a letelt idő után kapcsold le a sütőt, a pavlovát pedig hagyd benn, amíg teljesen ki nem hűl.
A habtejszínt verd kemény habbá a porcukorral.
A kihűlt pavlova tetejére kanalazd a tejszínhabot, a tetejére pedig pakolj minél több tetszés szerinti gyümölcsöt.
+1 Ebben az esetben én mandulaforgácsot is szórtam a tetejére. Szerintem a mandula mindenhez IS illik. :)