Olasz ragu pürével, egy igazi téli szívmelengető vacsora
2018.01.14

Ez az étel a kinti hidegre való tekintettel még inkább tökéletes választás lehet, hiszen minden meg van benne, ami egy kicsit szebbé teszi a zord hétköznapokat. Igazi szívmelengető csoda.
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db zöld paprika (enyhén csípős)
- 500 g laska gomba
- 700 ml paradicsomszósz
- só
- bors
- barnacukor
- bazsalikom
- oregánó
- olíva olaj
- 500 g főtt burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 dl meleg tej
- 15 dkg trappista sajt
- 10 dkg kék sajt
Elkészítés
- Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy kis olíva olajon dinszteld meg, tegyél rá egy kis sót, amitől több levet enged majd.
- Ha már üveges a hagyma, tedd rá a darált húst és pirítsd le, fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal.
- A zöld paprikát szeleteld fel karikára, a gombát pedig csíkozd fel és add őket is a húshoz.
- Ha összeesett a gomba, öntsd fel a paradicsomszósszal az egészet, és adj hozzá egy kis barna cukrot, hogy elvegyük a paradicsom savanyúságának élét.
- Főzd össze az egészet, kóstolgass közben, ha hiányzik még fűszer, pótold. Függ az összetevők minőségétől, mennyi ízesítésre lesz szükséged, na meg persze az egyéni igényektől is, szóval variáld bátran! :)
- A lényeg, hogy annyi ideig főzd, míg egy sűrű ragut nem kapsz, engedd hagy fője el a levét.
- Amíg a ragu rotyog, készítsd el a pürét. Ez egy egyszerű krumplipüré lesz.
- Hámozd meg a burgonyát és aprítsd fel, tedd egy lábasba, engedj rá vizet, sózd meg, és az egészet forrald fel.
- Ha a krumplidarabok feljönnek a lobogó víz tetejére, elvileg már kész is van, de kóstolj, az a biztos!
- Ha megfőtt a burgonya, tedd rá a darabka vajat, melegítsd egy kis tejet, öntsd rá, és az egészet egy krumplinyomóval törd össze. Amennyiben szükséges sózd meg, és tegyél rá egy kis borsot is. (TIPP: úgy az igazi, ha egy kis szerecsendiót is reszelsz rá.)
- Melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 180°C-ra.
- Vegyél elő egy sütőtálat, akkorát, amekkorában kényelmesen elfér mindkét összetevő.
- Kóstold meg a ragut, ha úgy ítéled meg, hogy készen van, kapcsold le alatta a gázt/vagy áramot :) és kanalazd az egészet a sütőformába.
- A ragu tetejére mehet a krumplipüré. Kis halmokban kanalazd rá, majd az egészet simítsd el.
- Végezetül reszeld rá a trappista sajtot, és morzsold rá a kék sajtot is, így mehet a sütőbe kb. 30-35 percre. Nézegesd, akkor lesz jó, ha a sajt szépen megbarnult.
- TIPP: Ha kis alakú sütőtálba teszed (pl. mint én :)) akkor tegyél alá egy tepsit, így a kifolyó zsiradék nem fog a sütő aljára csorogni, és nem kell vesződni a ráégett anyag eltávolításával, a tepsit pedig gond nélkül el fogod tudni mosni. :)