Olasz ragu pürével, egy igazi téli szívmelengető vacsora

2018.01.14

Ez az étel a kinti hidegre való tekintettel még inkább tökéletes választás lehet, hiszen minden meg van benne, ami egy kicsit szebbé teszi a zord hétköznapokat. Igazi szívmelengető csoda.

Hozzávalók:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöld paprika (enyhén csípős)
  • 500 g laska gomba
  • 700 ml paradicsomszósz
  • bors
  • barnacukor
  • bazsalikom
  • oregánó
  • olíva olaj
  • 500 g főtt burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl meleg tej
  • 15 dkg trappista sajt
  • 10 dkg kék sajt

Elkészítés

  1. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy kis olíva olajon dinszteld meg, tegyél rá egy kis sót, amitől több levet enged majd.
  2. Ha már üveges a hagyma, tedd rá a darált húst és pirítsd le, fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal.
  3. A zöld paprikát szeleteld fel karikára, a gombát pedig csíkozd fel és add őket is a húshoz.
  4. Ha összeesett a gomba, öntsd fel a paradicsomszósszal az egészet, és adj hozzá egy kis barna cukrot, hogy elvegyük a paradicsom savanyúságának élét.
  5. Főzd össze az egészet, kóstolgass közben, ha hiányzik még fűszer, pótold. Függ az összetevők minőségétől, mennyi ízesítésre lesz szükséged, na meg persze az egyéni igényektől is, szóval variáld bátran! :)
  6. A lényeg, hogy annyi ideig főzd, míg egy sűrű ragut nem kapsz, engedd hagy fője el a levét.
  7. Amíg a ragu rotyog, készítsd el a pürét. Ez egy egyszerű krumplipüré lesz.
  8. Hámozd meg a burgonyát és aprítsd fel, tedd egy lábasba, engedj rá vizet, sózd meg, és az egészet forrald fel.
  9. Ha a krumplidarabok feljönnek a lobogó víz tetejére, elvileg már kész is van, de kóstolj, az a biztos!
  10. Ha megfőtt a burgonya, tedd rá a darabka vajat, melegítsd egy kis tejet, öntsd rá, és az egészet egy krumplinyomóval törd össze. Amennyiben szükséges sózd meg, és tegyél rá egy kis borsot is. (TIPP: úgy az igazi, ha egy kis szerecsendiót is reszelsz rá.)
  11. Melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 180°C-ra.
  12. Vegyél elő egy sütőtálat, akkorát, amekkorában kényelmesen elfér mindkét összetevő.
  13. Kóstold meg a ragut, ha úgy ítéled meg, hogy készen van, kapcsold le alatta a gázt/vagy áramot :) és kanalazd az egészet a sütőformába.
  14. A ragu tetejére mehet a krumplipüré. Kis halmokban kanalazd rá, majd az egészet simítsd el.
  15. Végezetül reszeld rá a trappista sajtot, és morzsold rá a kék sajtot is, így mehet a sütőbe kb. 30-35 percre. Nézegesd, akkor lesz jó, ha a sajt szépen megbarnult.
  16. TIPP: Ha kis alakú sütőtálba teszed (pl. mint én :)) akkor tegyél alá egy tepsit, így a kifolyó zsiradék nem fog a sütő aljára csorogni, és nem kell vesződni a ráégett anyag eltávolításával, a tepsit pedig gond nélkül el fogod tudni mosni. :)
© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.