Húsvéti báránycomb vajmártással
2018.04.03

Húsvét alkalmából gondoltam kicsit újítunk, ne mindig a szokásos ételek kerüljenek az asztalra, így idén nekiálltam, és kipróbáltuk a báránycombot. Ennél méltóbb, ünnepi főétel nem is nagyon kerülhetett volna a tányérra, mennyei eledel, próbáld ki Te is!



Hozzávalók:
- kb 2-2,5 kg-os báránycomb, megmosva, szárazra törölve
- 20 dkg szalonna, csíkokra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 10 gerezd fokhagyma félbe vágva
- 3 rozmaring ág levelei, felaprítva
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 csokor petrezselyem szára, felaprítva
- durvára őrölt fekete bors, kb. fél evőkanálnyi
- nagy szemű tengeri só, kb. fél evőkanálnyi
- 3-4 evőkanálnyi olívaolaj
- néhány koktélparadicsom
Vajmártás
- 200 g vaj, olvasztva
- 1 nagyobb fokhagyma gerezd hámozva, szétnyomva
- 20 g petrezselyem zöld, finomra vágva
- 1 citrom leve és lereszelt héja
- 2 ek kapribogyó, durvára vágva
- 2 ek szardellapaszta
- pici só
- pici bors
Elkészítés
- A sütést megelőző nap pácold be a bárányt, ehhez az alábbiak szükségesek: mosd meg, töröld szárazra a báránycombot.
- A bárányhúsba vájj vízszintesen mélyedéseket, és szurkáld bele az előre felvágott szalonnát, majd külön mélyedésekbe a félbevágott fokhagymákat.
- Most készítsd el a pácot: az olívaolajat, a felaprított petrezselymet, a rozmaringot, a fokhagymát, a citrom levét és reszelt héját jól keverd össze, majd masszírozd bele a húsba.
- Letakarva legalább egy éjszakán át pihentesd.
- Másnap vedd ki a hűtőből a húst és hagyd szobahőmérsékletre hűlni.
- Melegítsd elő a sütőt 240°C-ra.
- Ha bemelegedett a sütő, fedő nélkül tedd be a húst pirulni. Nagyjából 20-30 perc múlva szépen sercegni kezd a húsból kisült zsír. Na, ekkor 170°C-ra vedd le a sütő hőmérsékletét, és hagyd szép csendesen puhulni, irulni-pirulni a bárányt bő 1 órán (inkább 1,5 óra) keresztül.
- Mikor úgy ítéled meg, hogy ízlésed szerint átsült, akkor vedd ki, a sütőt kapcsold ki, és alufóliával rendesen beburkolva még további 15 percen át pihentesd az immár kikapcsolt sütőben.
- Amíg a bárány pihen, készítsd el a vajmártást, valamint egy kis olívaolajon futtass meg néhány koktélparadicsomot.
Vajmártás
Olvaszd fel a vajat
a fokhagymával, citrom levével és héjával, a kapribogyóval és a
szardellával együtt. Majd add hozzá a zöldfűszereket is. Ízesítsd
sóval, borssal.
TIPP: Tartsd melegen a szószt tálalásig.