Húsvéti báránycomb vajmártással

2018.04.03

Húsvét alkalmából gondoltam kicsit újítunk, ne mindig a szokásos ételek kerüljenek az asztalra, így idén nekiálltam, és kipróbáltuk a báránycombot. Ennél méltóbb, ünnepi főétel nem is nagyon kerülhetett volna a tányérra, mennyei eledel, próbáld ki Te is!

Hozzávalók:

  • kb 2-2,5 kg-os báránycomb, megmosva, szárazra törölve
  • 20 dkg szalonna, csíkokra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 10 gerezd fokhagyma félbe vágva
  • 3 rozmaring ág levelei, felaprítva
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csokor petrezselyem szára, felaprítva
  • durvára őrölt fekete bors, kb. fél evőkanálnyi
  • nagy szemű tengeri só, kb. fél evőkanálnyi
  • 3-4 evőkanálnyi olívaolaj
  • néhány koktélparadicsom

Vajmártás

  • 200 g vaj, olvasztva
  • 1 nagyobb fokhagyma gerezd hámozva, szétnyomva
  • 20 g petrezselyem zöld, finomra vágva
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
  • 2 ek kapribogyó, durvára vágva
  • 2 ek szardellapaszta
  • pici só
  • pici bors


Elkészítés

  1. A sütést megelőző nap pácold be a bárányt, ehhez az alábbiak szükségesek: mosd meg, töröld szárazra a báránycombot.
  2. A bárányhúsba vájj vízszintesen mélyedéseket, és szurkáld bele az előre felvágott szalonnát, majd külön mélyedésekbe a félbevágott fokhagymákat.
  3. Most készítsd el a pácot: az olívaolajat, a felaprított petrezselymet, a rozmaringot, a fokhagymát, a citrom levét és reszelt héját jól keverd össze, majd masszírozd bele a húsba.
  4. Letakarva legalább egy éjszakán át pihentesd.
  5. Másnap vedd ki a hűtőből a húst és hagyd szobahőmérsékletre hűlni.
  6. Melegítsd elő a sütőt 240°C-ra.
  7. Ha bemelegedett a sütő, fedő nélkül tedd be a húst pirulni. Nagyjából 20-30 perc múlva szépen sercegni kezd a húsból kisült zsír. Na, ekkor 170°C-ra vedd le a sütő hőmérsékletét, és hagyd szép csendesen puhulni, irulni-pirulni a bárányt bő 1 órán (inkább 1,5 óra) keresztül.
  8. Mikor úgy ítéled meg, hogy ízlésed szerint átsült, akkor vedd ki, a sütőt kapcsold ki, és alufóliával rendesen beburkolva még további 15 percen át pihentesd az immár kikapcsolt sütőben.
  9. Amíg a bárány pihen, készítsd el a vajmártást, valamint egy kis olívaolajon futtass meg néhány koktélparadicsomot.

Vajmártás

Olvaszd fel a vajat a fokhagymával, citrom levével és héjával, a kapribogyóval és a szardellával együtt. Majd add hozzá a zöldfűszereket is. Ízesítsd sóval, borssal.
TIPP: Tartsd melegen a szószt tálalásig.


© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el