Gyros kicsit másképp

2018.02.26

Ez a recept a netről jött, tetszett ez az otthoni "máglya" ötlet, így be is izzítottam az otthoniakat, hétvégén gyros lesz, csak kicsit másként. Hogy milyen lett? A képek szerintem magukért beszélnek... :)

Hozzávalók:

Gyros fűszerkeverékhez:

  • 1 ek só
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 tk őrölt bors
  • 1 ek szárított petrezselyem
  • 2 ek fokhagyma granulátum
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt ánizsmag

Tzatziki hozzávalók:

  • 400 g natúr görög joghurt
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk só
  • 1 tk bors

Plusz még kell:

  • 4 egész csirkemell
  • 3 ek zsír
  • 2 egész vöröshagyma
  • 2 nagyobb süteményszaggató forma
  • alufólia
  • 6-8 db hurkapálca
  • 1 cs tortilla (18 db-os cs)
  • saláta
  • paradicsom
  • egész lila hagyma
  • BBQ szósz
  • ketchup
  • majonéz
  • sült krumpli

Elkészítés

  1. Először készítsd el a pácot: nagyon egyszerű, keverd össze az összes hozzávalót egy tálban.
  2. Most készítsd elő a húst: Tisztítsd meg és szeleteld fel akkora darabokra, mintha rántott húst készítenél, majd a zsírt alaposan masszírozd bele, végezetül alaposan szórd meg és dörzsöld be mindenhol a fűszerkeverékkel. (A zsír nélkül túl száraz lesz, és kevésbé fog hasonlítani az eredeti, forgó tűz mellett sült gyroshoz. Egyszerűen dörzsöld be a zsírral és a fűszerekkel a húst.)

  3. Tedd be a hűtőbe pihenni ha van időd rá, akár egy éjszakát is, de enélkül is jó lesz, szóval nyugi. :)

  4. Áztasd be egy kis vízbe a hurkapálcákat.
  5. Ebből a mennyiségből 2 kis "máglyád" lesz, szóval az alábbi instrukciókat kétszer szükséges elvégezni: Hámozd meg, majd vágd ketté a hagymákat, az egyik felét nyomd bele a süteményszaggató formába (ez lesz a "máglyád" alapja). A hurkapálcát szúrd bele a hagymába, egy hagymába olyan 3-4 pálca mehet.
  6. Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.
  7. Ezután pedig szépen nyársald fel egyesével a húsokat. Halmozd egymásra őket, addig míg el nem fogynak. A tetejét zárd le a vöröshagyma másik felével.
  8. Amikor ezzel elkészültél, jöhet az alufólia, tekerd körbe a tornyokat vele, szorosan, így el is készültél a kis "indián kunyhóiddal".
  9. Most mehetnek a sütőbe kb 1 órára, 1 óra elteltével távolítsd el az alufóliát róluk és még egy 10-15 percre tedd vissza őket pirulni.
  10. Ha elkészült vagdosd őket kis cafatokra, és jól forgasd össze a kisült zsírjával.

  1. Most jöhet a tzatziki elkészítése: Reszeld le a kígyóuborkát egy nagyobb lyukú reszelőn, sózd meg, és tedd félre kicsit.

  2. Amíg az uborka pihen egy fokhagymanyomón nyomd át a fokhagymát.

  3. Nyomkodd ki erősen az uborkát, ha lehet minden vizet préselj ki belőle. Tedd egy tálba, add hozzá a joghurtot és a zúzott fokhagymát is. Ennyi, el is készültél a tzatzikivel.

Süss néhány adag krumplit, hiszen a gyroshoz elengedhetetlen.

Végezetül az összeállítás: A tortilla lap alsó harmadába kezdd el halmozni az összetevőket: Tegyél rá néhány cafat húst, arra mehet a sült krumpli, rá a tzatziki, majd a szószok (ketchup, majonéz) végül pedig a zöldségek (saláta, paradicsom, lila hagyma).
Tekerd fel a tortillát szorosan, majd középen vágd ketté, és eheted is ezt az igazán különleges street food ételt.

© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el