Felülmúlhatatlan hamburgerzsemle

2019.09.14

Nagyon, nagyon, nagyon szeretjük a hamburgert, és ebből adódóan igen finnyásak is vagyunk rá. De ez a zsemle... felülmúlhatatlan, ha nem hiszed, járj utána, próbáld ki! ;)

Hozzávalók:

  • 180 ml víz (langyos)
  • 180 ml tej (langyos)
  • 5 dkg élesztő
  • 80 g olvasztott vaj
  • 2 db tojás 
  • 880 g finomliszt
  • 80 g cukor
  • 2 tk só
  • 1 db tojásfehérje a kenéshez
  • 1 ek szezámmag a szóráshoz

Elkészítés

  1. A langyos víz és tej keverékéhez adj egy 1 ek cukrot (a 80 g cukorból) majd morzsold bele az élesztőt. Keverd el és futtasd fel.
  2. A liszthez add hozzá a sót és a maradék cukrot. Keverd össze, majd vájj egy kis lyukat a közepébe és öntsd bele a felfuttatott élesztőt. Add a keverékhez az egész tojást és az olvasztott vajat is.
  3. Nagyon alaposan dolgozd ki a tésztát, míg nem egy selymes tésztát kell, hogy kapj (géppel is kb 5 percet kell dagasztani).
  4. Takard le, és 1 órát keleszd.
  5. Ezután egyszer alaposan gyúrd át és mérd le.
  6. 20 egyforma súlyú részre oszd. Majd ezekből formázz gombócokat, de vigyázz, hogy teljesen sima legyen a majdani felső része azért, hogy sülés közben ne repedjen meg.
  7. Papírral borított sütőlemezre tedd őket, és újból 1 órát keleszd.
  8. Melegítsd elő a sütőt 185°C - ra.
  9. A megkelt gombóckákat a kissé felvert tojásfehérjével kend meg, és szezámmaggal szórd meg a tetejüket.
  10. Tedd sütőbe, és kb 20-25 perc alatt süsd őket készre.
© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el