Felülmúlhatatlan hamburgerzsemle
2019.09.14

Nagyon, nagyon, nagyon szeretjük a hamburgert, és ebből adódóan igen finnyásak is vagyunk rá. De ez a zsemle... felülmúlhatatlan, ha nem hiszed, járj utána, próbáld ki! ;)
Hozzávalók:
- 180 ml víz (langyos)
- 180 ml tej (langyos)
- 5 dkg élesztő
- 80 g olvasztott vaj
- 2 db tojás
- 880 g finomliszt
- 80 g cukor
- 2 tk só
- 1 db tojásfehérje a kenéshez
- 1 ek szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
- A langyos víz és tej keverékéhez adj egy 1 ek cukrot (a 80 g cukorból) majd morzsold bele az élesztőt. Keverd el és futtasd fel.
- A liszthez add hozzá a sót és a maradék cukrot. Keverd össze, majd vájj egy kis lyukat a közepébe és öntsd bele a felfuttatott élesztőt. Add a keverékhez az egész tojást és az olvasztott vajat is.
- Nagyon alaposan dolgozd ki a tésztát, míg nem egy selymes tésztát kell, hogy kapj (géppel is kb 5 percet kell dagasztani).
- Takard le, és 1 órát keleszd.
- Ezután egyszer alaposan gyúrd át és mérd le.
- 20 egyforma súlyú részre oszd. Majd ezekből formázz gombócokat, de vigyázz, hogy teljesen sima legyen a majdani felső része azért, hogy sülés közben ne repedjen meg.
- Papírral borított sütőlemezre tedd őket, és újból 1 órát keleszd.
- Melegítsd elő a sütőt 185°C - ra.
- A megkelt gombóckákat a kissé felvert tojásfehérjével kend meg, és szezámmaggal szórd meg a tetejüket.
- Tedd sütőbe, és kb 20-25 perc alatt süsd őket készre.