Egyszerű, mégis látványos vendégváró pizzagolyók

2018.01.14

Ezek a pizzagolyók egy babaváró bulira készültek, tökéletes vendégváró falatok, próbáld ki bátran, nálunk bevált! :)

Hozzávalók:

Tészta

  • 500 g liszt
  • 2 csipet só
  • 1 dl meleg tej
  • 1 ek cukor
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl olíva olaj

Töltelék

  • 400 g pizzaszósz vagy paradicsomszósz
  • bazsalikom
  • oregánó
  • bors
  • 1 ek olíva olaj
  • 15 dkg trappista sajt

Tetejére

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj

Elkészítés

  1. Először a pizzatésztát készítsd el. A tejet melegítsd meg a cukorral, és morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel. (TIPP: Én egy zárható műanyag edényt neveztem ki állandó "élesztő-kelesztő tálnak", amit mindig csak erre használok. Ebben melegítem mikróban a tejet, és morzsolom az élesztőt. Rázárom a tetejét, és mikor az élesztő megtette a dolgát, a fedő szépen leugrik a helyéről, így tudom, hogy elkészült.)
  2. A lisztet szitáld bele a kelesztőtálba, szórd bele a sót, és csinálj egy kis mélyedést a halom közepébe.
  3. Ha megkelt az élesztő, öntsd bele a lisztbe, üss rá egy tojást, és öntsd rá az olíva olajat is.
  4. Indítsd el a kelesztőgépet, illetve ennek hiányában lisztes kézzel kezdd el dagasztani a tésztát, és ha szükséges, adj hozzá még meleg vizet. Függ a liszt minőségétől is, mennyi folyadékot vesz fel, ha szükséges, tegyél hozzá még nyugodtan.
  5. Melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 30°C-ra.
  6. Dagaszd meg a tésztát, akkor lesz jó, ha szépen elválik a tál oldalától, és ha finoman megnyomod az ujjaddal, akkor visszaugrik a tészta.
  7. Formáld a tésztát kis gömb alakba, szórj rá egy pici lisztet, és egy konyharuhával takard le. Keleszd duplájára.
  8. Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. Roppant egyszerű lesz, a pizzaszószhoz szórj egy kis oregánót, bazsalikomot, sót és borsot, valamint egy kis olíva olajat, ezeket jól keverd össze, és kész is van. :)
  9. Szeleteld fel a trappista sajtot kis kockákra, és tedd félre.
  10. Ha megkelt a tészta, összeállíthatod a golyókat. Tépj le egy kis darabod, a tenyeredben paskold kis kör alakúra a tésztát, kend meg a pizzaszósszal, tedd a közepébe a sajtdarabot, és az egészet hajtogasd össze, gyúrd kis gombóc alakká.
  11. A kis golyókat kör alakban helyezd el egy sütőtálban úgy, hogy a tál közepén hagyj egy kis helyet, mivel a mártogatós tálkát ide fogod elhelyezni.
  12. Hagyd picit kelni a golyókat, közben melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 180°C-ra.
  13. Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze az olíva olajjal.
  14. Ha kissé megkeltek a golyók, kend le őket a fokhagymás olajjal, és mehetnek is a sütőbe kb. 20 percre. Akkor lesz jó, ha szépen megbarnul a tészta teteje.
  15. A maradék szószt kanalazd egy kis tálkába, és tedd a kész golyók közepébe mártogatósnak.
© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el