Egyszerű, mégis látványos vendégváró pizzagolyók
2018.01.14

Ezek a pizzagolyók egy babaváró bulira készültek, tökéletes vendégváró falatok, próbáld ki bátran, nálunk bevált! :)
Hozzávalók:
Tészta
- 500 g liszt
- 2 csipet só
- 1 dl meleg tej
- 1 ek cukor
- 25 g élesztő
- 1 tojás
- 1 dl olíva olaj
Töltelék
- 400 g pizzaszósz vagy paradicsomszósz
- bazsalikom
- oregánó
- só
- bors
- 1 ek olíva olaj
- 15 dkg trappista sajt
Tetejére
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
Elkészítés
- Először a pizzatésztát készítsd el. A tejet melegítsd meg a cukorral, és morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel. (TIPP: Én egy zárható műanyag edényt neveztem ki állandó "élesztő-kelesztő tálnak", amit mindig csak erre használok. Ebben melegítem mikróban a tejet, és morzsolom az élesztőt. Rázárom a tetejét, és mikor az élesztő megtette a dolgát, a fedő szépen leugrik a helyéről, így tudom, hogy elkészült.)
- A lisztet szitáld bele a kelesztőtálba, szórd bele a sót, és csinálj egy kis mélyedést a halom közepébe.
- Ha megkelt az élesztő, öntsd bele a lisztbe, üss rá egy tojást, és öntsd rá az olíva olajat is.
- Indítsd el a kelesztőgépet, illetve ennek hiányában lisztes kézzel kezdd el dagasztani a tésztát, és ha szükséges, adj hozzá még meleg vizet. Függ a liszt minőségétől is, mennyi folyadékot vesz fel, ha szükséges, tegyél hozzá még nyugodtan.
- Melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 30°C-ra.
- Dagaszd meg a tésztát, akkor lesz jó, ha szépen elválik a tál oldalától, és ha finoman megnyomod az ujjaddal, akkor visszaugrik a tészta.
- Formáld a tésztát kis gömb alakba, szórj rá egy pici lisztet, és egy konyharuhával takard le. Keleszd duplájára.
- Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. Roppant egyszerű lesz, a pizzaszószhoz szórj egy kis oregánót, bazsalikomot, sót és borsot, valamint egy kis olíva olajat, ezeket jól keverd össze, és kész is van. :)
- Szeleteld fel a trappista sajtot kis kockákra, és tedd félre.
- Ha megkelt a tészta, összeállíthatod a golyókat. Tépj le egy kis darabod, a tenyeredben paskold kis kör alakúra a tésztát, kend meg a pizzaszósszal, tedd a közepébe a sajtdarabot, és az egészet hajtogasd össze, gyúrd kis gombóc alakká.
- A kis golyókat kör alakban helyezd el egy sütőtálban úgy, hogy a tál közepén hagyj egy kis helyet, mivel a mártogatós tálkát ide fogod elhelyezni.
- Hagyd picit kelni a golyókat, közben melegítsd elő a sütőt hőlégkeverésen 180°C-ra.
- Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze az olíva olajjal.
- Ha kissé megkeltek a golyók, kend le őket a fokhagymás olajjal, és mehetnek is a sütőbe kb. 20 percre. Akkor lesz jó, ha szépen megbarnul a tészta teteje.
- A maradék szószt kanalazd egy kis tálkába, és tedd a kész golyók közepébe mártogatósnak.

