Citromos sajttorta lemon curd réteggel a tetején glutén- és laktózmentes változatban

2020.11.06

Ez a torta tesómnak készült, mivel glutén- és laktózmentes étkezésre van ítélve, nem akartam, hogy kimaradjon a jóból, így átalakítottam számára a már jól bevált sajttorta receptemet.

Hozzávalók:

  • 1 doboz Gullon gluténmentes keksz (400 g)
  • 15 dkg olvasztott margarin a kekszes alaphoz + 15 dkg szobahőmérsékletű margarin a lemon curd-höz
  • 50 dkg laktózmentes mascarpone
  • 2 ek barnacukor
  • 2 dl laktózmentes tejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs expressz zselatin fix
  • 5 citrom héja és leve
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • kandírozott narancshéj a díszítéshez

Elkészítés 

           Kekszes alap: 

  1. Egy 22 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk.
  2. A margarint megolvasztjuk. A kekszet ledaráljuk, az olvasztott margarinnal összekeverjük, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába, majd kb 10 percre 180°C-os sütőben megpirítjuk.

    Krém:
     
  3. A mascarponét a barnacukorral összekeverjük, belereszeljük 2 citrom héját, valamint 2 citrom levét  és az expressz zselatin fixet is hozzáadjuk.
  4. A tejszínt felverjük kemény habbá, és finom mozdulatokkal belekeverjük a krémbe.
  5. A kekszes alapra kanalazzuk az elkészült krémet és elterítjük. A tetejét egyenesre simítjuk.

    Lemon curd:
  6. 3 citromot megmosunk, megtörölgetjük, majd óvatosan lereszeljük úgy, hogy a fehér részek ne kerüljenek a héjhoz. 
  7. A lepucolt citromokat kifacsarjuk. 
  8. A citromhoz hozzáadjuk a cukrot és az elhabart tojásokat, majd vízgőz fölött habverővel folyamatos keverés mellett addig hagyjuk, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű margarint (a hűtőből kiszedett, hideg vaj nem jó!), valamint a lereszelt citromhéjat. 
  9. Alaposan elkeverjük a margarint a krémmel és rácsorgatjuk torta tetejére.

  10. A torta szélére rászorjuk a kandírozott narancshéj darabkákat.
  11. Az elkészült tortát hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
  12. Ha megszilárdult, kivesszük a tortaformából és tálaljuk.
© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.