Citromos sajttorta lemon curd réteggel a tetején glutén- és laktózmentes változatban
2020.11.06
Ez a torta tesómnak készült, mivel glutén- és laktózmentes étkezésre van ítélve, nem akartam, hogy kimaradjon a jóból, így átalakítottam számára a már jól bevált sajttorta receptemet.
Hozzávalók:
- 1 doboz Gullon gluténmentes keksz (400 g)
- 15 dkg olvasztott margarin a kekszes alaphoz + 15 dkg szobahőmérsékletű margarin a lemon curd-höz
- 50 dkg laktózmentes mascarpone
- 2 ek barnacukor
- 2 dl laktózmentes tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs expressz zselatin fix
- 5 citrom héja és leve
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- kandírozott narancshéj a díszítéshez
Elkészítés
Kekszes alap:
- Egy 22 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk.
- A margarint megolvasztjuk. A kekszet ledaráljuk, az olvasztott margarinnal összekeverjük, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába, majd kb 10 percre 180°C-os sütőben megpirítjuk.
Krém: - A mascarponét a barnacukorral összekeverjük, belereszeljük 2 citrom héját, valamint 2 citrom levét és az expressz zselatin fixet is hozzáadjuk.
- A tejszínt felverjük kemény habbá, és finom mozdulatokkal belekeverjük a krémbe.
- A kekszes alapra kanalazzuk az elkészült krémet és elterítjük. A tetejét egyenesre simítjuk.
Lemon curd: - 3 citromot megmosunk, megtörölgetjük, majd óvatosan lereszeljük úgy, hogy a fehér részek ne kerüljenek a héjhoz.
- A lepucolt citromokat kifacsarjuk.
- A citromhoz hozzáadjuk a cukrot és az elhabart tojásokat, majd vízgőz fölött habverővel folyamatos keverés mellett addig hagyjuk, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű margarint (a hűtőből kiszedett, hideg vaj nem jó!), valamint a lereszelt citromhéjat.
- Alaposan elkeverjük a margarint a krémmel és rácsorgatjuk torta tetejére.
- A torta szélére rászorjuk a kandírozott narancshéj darabkákat.
- Az elkészült tortát hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
- Ha megszilárdult, kivesszük a tortaformából és tálaljuk.

