Amerikai sajttorta
2019.09.12


Igazi sajttorta, picit időigényes, de az íze kárpótol mindenért. Imádom!
Hozzávalók:
- Tésztához:
- 2 cs Győri Édes keksz
- 15 dkg olvasztott vaj
- Krémhez:
- 20 dkg tejföl
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg barnacukor
- 4 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja és leve
- Gyümölcsszószhoz:
- 30 dkg gyümölcs (friss vagy fagyasztott is lehet)
- 1,5 dl víz (csak akkor, ha friss gyümölcsöt használsz, ha fagyasztottat, akkor nem kell, mivel elég sok vizet fog engedni)
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- friss idénygyümölcsök a díszítéshez
Elkészítés
- Egy 22 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk.
- A gyümölcsszószhoz felkockázzuk, majd 1 dl vízzel és a cukorral egy kis lábosban összefőzzük a gyümölcsöket. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, majd besűrítjük a fél dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
- Melegítsd elő a sütőt 170 ºC-ra.
- A vajat megolvasztjuk. A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összekeverjük, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába. 170 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A töltelékhez simára keverjük a mascarponét, a vaníliás cukrot, a citrom héját és a cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, kikeverjük.
- Melegítsd elő a sütőt 140 ºC-ra.
- A masszát a kekszes alapra töltjük, egy kanállal belecsöpögtetjük a gyümölcsszószt, majd a kanál végével széthúzkodjuk, hogy márványos legyen.
- 140 ºC-ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt lágyan remegősre sütjük (akkor jó, ha a széle szilárd, de középen még remeg).