A legcsodálatosabb lekváros bukta
2018.02.26


A családban a kelt tészták közül ez viszi a prímet, ez a recept olyan, hogy mindenki csak ódákat tud zengeni róla. "A világ legjobb buktája" - ahogyan párom emlegeti, én hiszek neki, próbáld ki Te is! :)
Hozzávalók:
- 55 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej (+1 dl a locsoláshoz)
- 1 csipet só
- 5 ek cukor
- 1 db tojás
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 ek méz
- 7 dkg olvasztott vaj (+2 dkg a kenéshez)
- 1 doboz hitlerszalonna
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés
- Előre szólok, ez is dupla adagos recept, szerintem e szerint vedd elő a hozzávalókat. ;)
- A tejet langyosítsd meg 1 ek cukorral, majd futtasd fel benne az élesztőt.
- A lisztet, a sót, a mézet, a maradék (4 ek) cukrot és a tojást tedd egy tálba, a felfuttatott
élesztőt keverd el a vajjal, majd öntsd a többi hozzávalóhoz.
- Dagaszd simára a tésztát, majd kb. 1 óra alatt keleszd duplájára.
- TIPP: Én a sütőt elő szoktam melegíteni 30°C-ra, és itt kelesztem a tésztát.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd nagyjából 1 cm vastagságúra. Vágj belőle 12 darab téglalapot, majd minden darabra halmozz bőségesen a hitlerszalonnából. Én tényleg nem sajnálom belőle a tölteléket, 1 adaghoz 1 doboz lekvár el is szokott fogyni.
- A töltelékkel halmozott téglalapokat tekerd fel,
majd egy konyharuhával letakarva keleszd őket kb. 30 percig.
- Ha duplájára keltek, olvaszd meg a maradék vajat, és kend meg a tetejüket vele.
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd őket addig, míg szép barna nem lesz a tetejük.
- Ha megsültek, langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne a vaníliás cukrot, majd ezzel a keverékkel finoman locsolgasd meg a frissen kisült buktákat.
- Végezetül jó étvággyal fogyaszd el őket. :)