A legcsodálatosabb lekváros bukta

2018.02.26

A családban a kelt tészták közül ez viszi a prímet, ez a recept olyan, hogy mindenki csak ódákat tud zengeni róla. "A világ legjobb buktája" - ahogyan párom emlegeti, én hiszek neki, próbáld ki Te is! :)

Hozzávalók:

  • 55 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej (+1 dl a locsoláshoz)
  • 1 csipet só
  • 5 ek cukor
  • 1 db tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek méz
  • 7 dkg olvasztott vaj (+2 dkg a kenéshez)
  • 1 doboz hitlerszalonna
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés

  1. Előre szólok, ez is dupla adagos recept, szerintem e szerint vedd elő a hozzávalókat. ;)
  2. A tejet langyosítsd meg 1 ek cukorral, majd futtasd fel benne az élesztőt.
  3. A lisztet, a sót, a mézet, a maradék (4 ek) cukrot és a tojást tedd egy tálba, a felfuttatott élesztőt keverd el a vajjal, majd öntsd a többi hozzávalóhoz.
  4. Dagaszd simára a tésztát, majd kb. 1 óra alatt keleszd duplájára.
  5. TIPP: Én a sütőt elő szoktam melegíteni 30°C-ra, és itt kelesztem a tésztát.
  6. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd nagyjából 1 cm vastagságúra. Vágj belőle 12 darab téglalapot, majd minden darabra halmozz bőségesen a hitlerszalonnából. Én tényleg nem sajnálom belőle a tölteléket, 1 adaghoz 1 doboz lekvár el is szokott fogyni.
  7. A töltelékkel halmozott téglalapokat tekerd fel, majd egy konyharuhával letakarva keleszd őket kb. 30 percig.
  8. Ha duplájára keltek, olvaszd meg a maradék vajat, és kend meg a tetejüket vele.
  9. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd őket addig, míg szép barna nem lesz a tetejük.
  10. Ha megsültek, langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne a vaníliás cukrot, majd ezzel a keverékkel finoman locsolgasd meg a frissen kisült buktákat.
  11. Végezetül jó étvággyal fogyaszd el őket. :)
© 2018 Farkas Beáta. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el